GYIK

Gyakran ismételt kérdések 

1. Miért látszik vékonynak a gyepem és miért van tele gyomokkal? 

Régebben sok gyepet rossz minőségű fűkeverékkel telepítették, ezért a nagy zöldtömeget produkáló olcsóbb takarmánytípusú fű került elvetésre. Ebből laza kelésű állomány keletkezik, ami sok helyet biztosít a gyomnövényeknek a meggyökeresedéshez. A KITE Aprómag Kft keverékekben használt park típusú pázsitfüvek sűrű növekedésű és finom levelű fajták. Gyakori nyírással nem tudnak az esetleges gyomok megerősödni. 

2. Miért tűnik el a gyepem a fák alatt? 

Lehet, hogy nem árnyéktűrő a vetett fűmag keverékem? Lehet, hogy nagyon rövidre nyírtam a füvet? Ne feledjük, 5 cm-nél rövidebbre ne nyírjuk a füvünket, ha árnyékos a terület. 

3. Miért vannak sárga foltok a gyepemben? 

Az egyik ok lehet a kevés tápanyag, amit műtrágyával pótolhatunk. A másik ok a tömör talaj lehet rossz vízelvezetéssel társulva, melyen úgy segíthetünk, hogy levegőztetővel meglazítjuk az állományt. Nagyarányú gombafertőzés is okozhat foltosodást, amit gombaölő szer használatával kerülhetünk el. 

4. Miért pusztul ki foltokban a gyepem? 

A lehetséges ok nagyarányú gombafertőzés. Ezen fertőzések elkerülésének legjobb módja a műtrágyázás megfelelő szinten tartása tavasszal és nyáron, ősszel pedig alacsonyabb szint alkalmazása. A súlyos fertőzések gombaölő szerrel kezelhetők. 

5. Miért van sok moha a gyepemben? 

Árnyékban a moha megjelenésének fő oka a talaj alacsony mésztartalma, és a rossz vízelvezető képessége a talajnak. Ezen problémákat meszezéssel és vasgálicos permetezéssel tudjuk orvosolni.